Опитах сам да демонтирам стария климатик и се провалих с гръм и трясък

С приближаването на лятото решихме да предприемем една стъпка в дома си, която отлагахме вече доста дълго време – покупка на нов климатик. Старият очевидно сдаваше багажа, мъчеше се да стопли апартамента през зимата, а през лятото беше на практика неизползваем. Поразпитах из различните магазини и избрах един доста изгоден модел с висока степен на мощност и енергийна ефективност. В цената се включваше и монтаж, а за демонтаж на стария климатик трябваше да се доплатят 50 лева. По принцип не съм стиснат, но тогава ми се стори, че няма особен смисъл да даваме допълнителни пари за нещо, което предполагах, че мога да свърша сам. 

Смятах, че работата е доста проста. Бях наблюдавал преди поставяне на климатик и затова бях уверен, че мога да демонтирам нашия сам. За допълнителна помощ намерих и един наръчник за демонтаж на климатици в интернет. Взех си инструментите и се залових за работа. Бях си отделил 2 часа в един съботен следобед, но вече започваше да се стъмва, а аз още не бях готов. Всъщност, малко след като започнах, ситуацията стана доста сложна. Стигнах до компонентите, свързващи...

публикувана на 05.09.2018 08:24


Ето как спечелих, купувайки си по-скъп климатик с безплатен монтаж

След няколко лета на неистови жеги у дома, на които и най-добрата финландска сауна би завидяла, най-накрая решихме да си вземем климатик. Вентилаторите вече не помагаха, а и това е най-изгодният и ефикасен вариант, за да ни бъде хладничко през лятото и топло през зимата. Тъй като не разбирам от подобни технологии, трябваше първо да разгледам какви климатици се предлагат в момента. Спрямо размерите на помещенията вкъщи и температурите, които достига въздухът през лятото, изборът ни се колебаеше между два модела. Единият беше по-скъпичък, но с доста добри отзиви и много висока енергийна ефективност. Решихме да се спрем на него и проверихме къде се продава. Беше наличен и в двата близки до вкъщи магазина, но в единия цената беше доста по-висока.

Когато разпитахме, се оказа, че при по-скъпия вариант климатикът върви с безплатен монтаж. Доста се чудих дали има смисъл да даваме повече пари за тази услуга. Мислех си, че мога да платя на някой сръчен майстор от блока и заедно с него да монтираме клматика. Когато започнах да питам съседите кой разбира от монтаж на климатици, почти всеки...

публикувана на 17.08.2018 13:28


Замених парното в София с климатик и това беше страхотно решение

Живея в София от близо двадесет години и основният проблем на домакинството ни винаги е свързан с отоплението. От самото начало в апартамента имахме поставена парна инсталация, която, обаче, заработи пълноценно едва преди няколко години. Това, за съжаление, не помогна ситуацията да се подобри. Всъщност отоплението с парно не беше никак ефективно. Пускахме го във всички стаи, но никъде не се усещаше достатъчно топло и винаги се налагаше да се навличаме с дебели дрехи у дома. Най-лоши бяха случаите на внезапни аварии, чиято поправка понякога отнемаше седмици. Дори не искам да си спомням за какво мръзнене ставаше въпрос. На всичкото отгоре, сметките за отопление бяха доста високи, а полученото качество изобщо не си заслужаваше цената.

Реших да разпитам колеги и приятели, които също живеят в града от доста време, как се отопляват и дали са доволни. Безспорно, преобладаваше мнението, че най-адекватният начин за отопление в София е климатикът. С него винаги излиза много по-изгодно, без значение какъв е размерът на жилището и колко на брой са помещенията. Всъщност, нямаше особена нужда...

публикувана на 03.07.2018 12:09


Как да изберем фирма за демонтаж на климатик?

В случай, че възнамерявате това лято да замените стария си климатик с нов, то Ви предстои да реализирате т.нар. дейности по демонтаж на климатици.

Демонтажът на климатик е процес изискващ не само специални умения, но и инструментариум. Ако Ви предстои подобен тип операция, то е добре да я възложите на компетентно лице в областта на климатичната техника или поне да се консултирате с такова. Техниците са добре запознати с всички стъпки, които следва да се реализират, както и добре познават всички тънкости на климатичния демонтаж.

В случай, че не възнамерявате да реализирате сами демонтажа на климатика си, а да го възложите на специалист, то е препоръчително да внимавате с избора на такъв. На пазара има множество специалисти в областта на климатичната техника и така е редно с оглед на това, че използването на климатици осезаемо се повишава именно през летния сезон.

Ако желаете качествено обслужване на разумна цена не възлагайте демонтажа на стария си климатик на фирма със съмнителна репутация.

Как да разберем дали една фирма има съмнителна репутация?
За фирма със съмнителна...

публикувана на 04.08.2015 14:28


Покупка на климатик през лятото

В средата на лятото сме, а това е време, в което редица домакинства решават да се сдобият с климатик. На практика това решение е доста логично с оглед на постоянно покачващите се температури.

Взимайки решението за покупка на климатик Вие сте изправени и пред множество важни въпроси свързани с покупката. Едно от основните неща на които всеки потребител, решен да се сдобие с климатик трябва да обърне внимание е именно формирането на първоначалния бюджет.

Често в началото потребителите заделят някаква определена сума свързана с покупката на климатика, която в последствие се оказва недостатъчна. Тогава потребителите са изправени пред важното решение дали да се примирят с по-евтина и несъмнено не толкова високо ефективна система или пък да си закупят уреда на лизинг.

В дългосрочен план покупката на климатик на лизинг е една доста добра инвестиция, тъй като от една страна няма да е нужно да разполагате с всички необходими пари в момента на покупката, а от друга ще имате възможността да се радвате на новия си уред макар и не напълно изплатен.

Редица компании се надпреварват за...

публикувана на 27.07.2015 11:23


Sharp Daikin Midea LG Fujitsu - General Panasonic