Опитах сам да демонтирам стария климатик и се провалих с гръм и трясък

С приближаването на лятото решихме да предприемем една стъпка в дома си, която отлагахме вече доста дълго време – покупка на нов климатик. Старият очевидно сдаваше багажа, мъчеше се да стопли апартамента през зимата, а през лятото беше на практика неизползваем. Поразпитах из различните магазини и избрах един доста изгоден модел с висока степен на мощност и енергийна ефективност. В цената се включваше и монтаж, а за демонтаж на стария климатик трябваше да се доплатят 50 лева. По принцип не съм стиснат, но тогава ми се стори, че няма особен смисъл да даваме допълнителни пари за нещо, което предполагах, че мога да свърша сам. 

Смятах, че работата е доста проста. Бях наблюдавал преди поставяне на климатик и затова бях уверен, че мога да демонтирам нашия сам. За допълнителна помощ намерих и един наръчник за демонтаж на климатици в интернет. Взех си инструментите и се залових за работа. Бях си отделил 2 часа в един съботен следобед, но вече започваше да се стъмва, а аз още не бях готов. Всъщност, малко след като започнах, ситуацията стана доста сложна. Стигнах до компонентите, свързващи двете климатични тела, и там блокирах. В наръчника не пишеше нищо, а аз се чудех как да ги разделя. Опитах някои неща, които доведоха до страхотна беля – пробих някаква тръбичка и се получи теч вътре в стената. Без да искам сътворих и някаква дупка. Общо взето, опитът ми за демонтаж на климатика доведе до нужда от ремонт на апартамента.

Обадих се на майсторите от магазина за климатици, че ще ми е необходим и демонтаж преди поставянето на новия климатик. За щастие, момчетата успяха да дойдат още на следващия ден, а стъписването им пред моето сътворение беше видимо. Ситуацията наистина изглеждаше отчайваща, но те успяха да се справят и дори оправиха щетите. Естествено, цялата работа ми излезе двойно по-скъпо, отне ми страшно много време, донесе ми много нерви и стрес и опитът ми изобщо не си струваше. Вече знам – за демонтаж на климатици винаги са необходими професионалисти.

публикувано на