Ето как спечелих, купувайки си по-скъп климатик с безплатен монтаж

След няколко лета на неистови жеги у дома, на които и най-добрата финландска сауна би завидяла, най-накрая решихме да си вземем климатик. Вентилаторите вече не помагаха, а и това е най-изгодният и ефикасен вариант, за да ни бъде хладничко през лятото и топло през зимата. Тъй като не разбирам от подобни технологии, трябваше първо да разгледам какви климатици се предлагат в момента. Спрямо размерите на помещенията вкъщи и температурите, които достига въздухът през лятото, изборът ни се колебаеше между два модела. Единият беше по-скъпичък, но с доста добри отзиви и много висока енергийна ефективност. Решихме да се спрем на него и проверихме къде се продава. Беше наличен и в двата близки до вкъщи магазина, но в единия цената беше доста по-висока.

Когато разпитахме, се оказа, че при по-скъпия вариант климатикът върви с безплатен монтаж. Доста се чудих дали има смисъл да даваме повече пари за тази услуга. Мислех си, че мога да платя на някой сръчен майстор от блока и заедно с него да монтираме клматика. Когато започнах да питам съседите кой разбира от монтаж на климатици, почти всеки започна да ме съветва да използвам услугите, предлагани от магазина. Оказа се, че тази дейност не е толкова лесна, колкото изглежда, и не бива да се извършва от неспециалисти. Разказаха ми дори истории за разбити стени и фатално повредени климатици при подобни опити. Изглежда нямаше смисъл да се опитвам да спестя някой друг лев.

Послушах съвета на хората и купихме климатика от по-скъпия магазин, където предлагаха безплатен монтаж. На следващия ден дойде екип от майстори и климатикът беше поставен за доста кратко време. Радвам се, че направих този избор, защото аз бях избрал съвсем друго място за външното тяло, където нямаше да може да поема достатъчно въздух. Майсторите свършиха отлична работа и допълнителната цена за монтаж на климатика напълно си струваше.

публикувано на