Какво представлява SEER показателя?

Ако Вие мислите, че избора както и инсталацията на централен климатик е лесно начинание, то трябва да сте наясно, че то далеч не е такова. Покупката на климатик е едно от най-значителните подобрения в дома Ви във връзка с повишаването на климатичния комфорт. Климатикът е един от най-скъпите електроруреди, затова при избора, както и покупката му трябва да подходите разумно.

Ако сте решили, че централния климатик е точно за Вашия дом, то преди покупката трябва да сте добре запознати с характеристиките му - размер и тип, както и енергийна ефективност и съпътстваща гаранция. В случай, че сте наясно с тези характеристики може бързо и лесно да изберете най-правилния уред съгласно нуждите Ви.

Поради факта, че климатиците консумират изключително много енергийни ресурси, те са сред най-скъпите уреди за експлоатация. Поради това, при избор на климатик е важно да изберете такъв с висока енергийна ефективност и нисък разход на електроенергия. Ако Вие искате максимално охлаждане на минимална цена, то е добре да помислите за това при покупката. 

За да се намали загубата на електроенергия при използването на климатични системи са определени минимални показатели за енергийна ефективност (SEER) в цифри. Всеки климатик има такъв свой собствен показател. Колкото по-ефективна е една климатична система, толкова по-малко ще ни струва охлаждането с нея. През последното десетилетие, минималния SEER показател на новите уреди продължава да се покачва. Докато критериите за ефективност при по-старите модели са ниски, то произведените след януари 2006 г. трябва да имат SEER показател поне 13. За пояснение - най-ефективните имат SEER рейтинги от 15 до 17.

Преди да закупите климатик, трябва да се запознаете добре както с гаранционните условия, така и ограничения. Климатичните гаранции могат да се различават в зависимост от доставчика или производителя. A гаранцията може да обхваща, както всички компоненти на устройството, така и отделни негови части.

публикувано на