Монтаж на стайни климатици

Стайните климатични системи са уреди предимно за битова климатизация, които се монтират лесно и като цяло са надеждни. Освен, че се монтират лесно, техният демонтаж също не изисква особени познания. Например: Ако желаете да си закупите климатик, който да ползвате  предимно за поддържане на желаната температура през горещите летни дни, то този климати е точно за Вас.

Основните моменти, на които да се спрете при един стандартен монтаж на климатици са следните:

Първия момент е свързан с измерването на квадратурата на помещението - това е важно, защото различните модели климатици имат различни характеристики и мощност. При измерването на стаята, не забравяйте да включите и квадратурата на другите помещение, които желаете да охлаждате ако помещенията са преходни или разделени от арка. 

Освен квадратурата има и други фактори които е редно да разгледате преди да извършите монтажа. 

В случай на пожар един климатик може да блокира изхода, особено ако е монтиран в стая с един прозорец. Затова имайте едно наум, както при избора на кликатик, така и при решението къде да бъде монтиран той.

Втория момент е свързан с енергийната ефективност - по принцип климатиците се смятат за енергоспестяващи устройства. Енергийната ефективност варира между 8 и 11.5 единици, като се смята че 10 и над 10 е идеална за икономия на ток.

Третия момент е свързан със същинската част по процедурата монтаж на климатици - преди да извадите климатика от кутията му и да предприемете дейности по инсталацията се уверете, че има някой около Вас, който при необходимост да Ви помогне. Климатиците са масивни и тежки електроуреди и ако не искате Вашата нова климатична система да падне по време на инсталация необходимостта от помощник е неизбежна.

Следва да извадите и подготвите всички стойки и скоби, които са Ви необходими за извършването на дейностите свързани с монтаж на климатици.

Очаквайте втората част скоро ...

публикувано на