Кратка история на климатика

Чрез тази статия ще се опитаме Ви запознаем с кратката история на първите климатици още от самото им възникване.

През далечната 1902 г. е разработена първата модерна климатична система от млад електроинженер на име Уилис Кериър. Първоначално неговата идея възниква, в резултат на желанието му да намери начин, въз основа на който да намали влагата в сгради като Фондовата борса в Ню Йорк и издателство в Бруклин. 

Младият електроинженер първо разработва метод и създава прототип за преработване на въздуха, като охлажда топлият въздух посредством охладени тръби. Въздухът се охлажда преминавайки през  предварително изстудените  тръби, а от своя страна студеният въздух не е причинител на влага толкова, колкото топлият, процесът води до намаляване на влажността в завода и това води до стабилизиране на влагосъдържанието в хартията.

Малко по-късно освен в намаляването на влажността този метод намира израз и в друго нещо, а именно понижаването на температурата в помещението през горещите летни дни.

През 1921 г. младият електроинженер успява да патентова своята идея, като по този начин дава началото на една нова технологична ера.

През 1932 г. Уилям усъвършенства идеята си като вместо амоняка, който е използван дотогава като хладилен агент, той добавя фреона.

Уилям осъзнава, че е създал нещо с далеч по-голям потенциал от това, което предполага и не след дълго започват да се появяват масово климатици в магазини и театри, което пък от своя страна прави горещите летни дни много по-поносими.

Същинското приложение на съвременните видове климатици се състои в охлаждане на температурата в помещението, в което те се намират. Климатичните системи, по своето същество много приличат на друг масово използван от домакинствата електроуред, а именно хладилника. Докато хладилниците имат способността да охлаждат това, което се намира в тях, то различните видове климатици охлаждат помещението където се намират,  това се случва чрез преобразуването на горещия въздух в студен.

Днес пазара предлага разнообразие от модели климатици, така че да могат да задоволят в по-пълен план нарастващите желания на отделния потребител. Асортиментът е голям, фирмите предлагащи климатични системи също.

публикувано на